Freedom Demands Perseverance and Wisdom

Kunstenaar
Tirzo Martha
Tirzo Martha
Foto: Omar Kuwas
Materialen
Het beeld zal vervaardigd worden in brons, aluminium, steen (Welsh Slate) en RVS (roestvrij staal)
Afmetingen
10 meter (lengte) x 3,4 meter (breedte) x 3,4 meter (hoogte)

Over het schetsontwerp

Het beeld gaat over vastberadenheid en engagement. Vastberadenheid en engagement die voor verandering en gelijkheid binnen het mensdom gaan. Het herstellen van de mensenrechten op alle niveaus, zowel in het verleden als nu. Wij zijn op dit moment zover, dat het mogelijk is geworden dat er een monument voor de herdenking van het trans-Atlantische slavernijverleden, tot stand gaat komen.

Het monument Freedom Demands Perseverance and Wisdom kaart verschillende dingen aan. Het gaat over een lange zware bagage van onrechtvaardigheden tegen mensen. Het ontnemen van de vrijheid en het onderdrukken van mensen. Allemaal ellende die ze door de eeuwen heen moesten slepen. Tot de dag van vandaag moet een hoog percentage van mensen deze tragiek voortslepen. Een bagage die van generatie op generatie niet alleen voor veel pijn heeft gezorgd maar ook voor langdurige negatieve gevolgen. Gevolgen waar wij tot heden in onze hedendaagse gemeenschap mee geconfronteerd worden.  En dan nog zijn de benen niet bezweken aan alle onrechtvaardigheden. Benen die gedecideerd naar voren blijven gaan en nooit te stoppen zijn ondanks alle tegenvallers.

Men heeft door de eeuwen heen een stevige ruggengraat ontwikkeld om nooit op te geven en stevig vooruit te gaan. Een stevige ruggengraat tezamen met een spirituele overtuiging dat het ooit beter zal worden. Deze spirituele overtuiging wordt steeds versterkt door de verschillende rituelen die voor zowel mentale als fysieke kracht hebben gezorgd en nog steeds zorgen.  

Dit genereuze beeld is een altaar voor de verschillende rituelen vanuit alle culturen die ons kracht moeten geven en vooral onze ruggengraat versterken. Deze rituelen, die wij op dit beeld kunnen praktiseren, moeten ons ook aan herinneren dat het niet alleen om de noodzaak van het gevecht van onze voorouders gaat maar ook dat wij vandaag de dag door moeten zetten om de onrechtvaardigheden tegen de mensenrechten tegen te gaan.

Freedom Demands Perseverance and Wisdom
Freedom Demands Perseverance and Wisdom
No items found.

Over de kunstenaar

Tirzo Martha (Curaçao, 1965) is een veelzijdige kunstenaar. Naast installaties maakt hij sculpturen, video's en treedt hij regelmatig op als performancekunstenaar. Hoewel zijn presentaties sterk kunnen verschillen in uiterlijk, zijn sociale en politieke betrokkenheid en de manier waarop hij zijn publiek direct of indirect betrekt bij het creatieve proces van creatie, de rode draden in zijn werk. De titels van de installaties zijn verrassend, soms cryptisch en tonen op het eerste gezicht weinig samenhang. Soms lijken ze op een objectieve beschrijving of een sobere observatie, in andere gevallen verwijzen ze naar zijn geboorte-eiland Curaçao, maar meestal zweven ze ergens tussen droom, realiteit en fantasie. Het interpreteren van Martha's werk is een hachelijke onderneming. Hij verwijst vaak naar thema's die verband houden met het functioneren van onze huidige samenleving, wat betekent dat het werk verschillende constanten heeft. Zijn werk staat echter niet open voor één uitleg. Daarom bestaat het werk niet alleen uit één waarheid, maar eerder uit verschillende persoonlijke reflecties van mensen op het werk van de kunstenaar. Hij gebruikt elementen van zijn geboorte-eiland Curaçao, maar is geen kunstenaar uit Curaçao. Zijn beeldtaal is universeel en zijn "boodschap" is niet belerend. Iedereen zal er zijn eigen draai aan moeten geven, afhankelijk van zijn of haar normen, ervaringen en waarden.

Op zijn website vind je meer informatie over zijn werk. Zie https://tirzomartha.com/about/.